Gent snelst groeiende kantoorstad, Brussel uit de gratie

view

Hoewel er in Gent flink wat kantoorruimte is bijgebouwd, is er maar de helft zoveel leegstand als in Brussel en Antwerpen. De buurt van het voetbalstadion is de nieuwe place to be.

De meeste kantoormarkten in ons land hebben het zeer moeilijk, maar Gent roeit tegen de stroom in. In tien jaar is de kantoorcapaciteit er met 20 procent uitgebreid, waarvan 10 procent (155.000 m²) alleen al in de voorbije twee jaar werd bijgebouwd. Toch is de leegstand, met een stijging van 4,2 naar 5,5 procent tussen 2009 en 2014, er bescheiden.

De leegstandscijfers van de stad die De Tijd kon inkijken, zijn conservatiever dan die van Jones Lang LaSalle (4,9% in 2014). De vastgoedmakelaar telt de kleinere kantoren niet mee. ‘De leegstandevolutie in Gent is niet verontrustend. Vooral oudere gebouwen staan leeg. Twee derde van die panden is meer dan 15 jaar oud’, benadrukt Ann Vanderwegen, senior research analist bij JLL.

Brussel (inclusief de kantoren in de Vlaamse rand), Antwerpen, Leuven en Mechelen kampen met een leegstand van ruim 10 procent. Ten noordoosten van Brussel (Vilvoorde, Zaventem, Diegem, Machelen) neemt de leegstand met een recordcijfer van 26,6 procent steeds meer dramatische proporties aan, blijkt uit cijfers van JLL.

In 2014 werd in Gent 72.500 m² kantoorruimte verhandeld, na het boomjaar 2007 het hoogste cijfer van de afgelopen tien jaar. In een jaar dat economisch geen hoogvlieger was, ligt het een kwart boven het tienjaarsgemiddelde. ‘Bedrijven en organisaties zijn sterk geïnteresseerd om zich in of rond Gent te vestigen. In tegenstelling tot vroeger kunnen we ze voldoende kantoorruimte aanbieden. Hetzij aan het cruciale knooppunt van de E40 en de E17, vlak bij de Ghelamco-arena in het project Blue Towers, en op de nieuwe stadswijk The Loop. Hetzij vlak bij het Sint-Pietersstation’, stelt schepen Mathias De Clercq.

De gemiddelde huurprijs voor een kantoor in Gent is na sterke prijsstijgingen in de twee voorgaande jaren in 2014 gedaald van 126 naar 118 euro/m²/jaar. De prime rent voor de beste gebouwen op de beste locaties is op peil gebleven. De huurprijzen die worden betaald in de buurt van het voetbalstadion behoren tot de allerhoogste in Vlaanderen. Blue Towers werd gebouwd door Ghelamco, de ontwikkelaar van het voetbalstadion van AA Gent. Door de ontsluitingswerken die werden uitgevoerd voor het stadion, werd ook de site van de Blue Towers beter bereikbaar. Ook aan het Sint-Pietersstation wordt stevig betaald. De Vlaamse regering opende er vorig jaar haar Vlaams Administratief Centrum voor de regio.

Met bijna 1,5 miljoen m² kantoorvoorraad en een opname van gemiddeld van 58.000 m² per jaar in het voorbije decennium mag de absorptiecapaciteit van Gent wel niet worden overschat. De helft van de 40.000 m² in de Blue Towers is nog niet verhuurd. Er is wel belangstelling.

Bron: tijd.be

Comments are closed.